Magnesium is een voedingsstof die nodig is voor meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam, waaronder hulp bij de opbouw van botten en tanden, het ontspannen van spieren en het versturen van boodschappen tussen zenuwcellen.

Er zijn magnesiumbronnen in de voeding en magnesiumsupplementen, die je kunnen helpen je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium binnen te krijgen als je evenwichtige voeding.

Bijwerkingen van magnesium kunnen maagpijn en diarree zijn als u zich niet houdt aan de aanwijzingen op het etiket van het product. Andere bijwerkingen van magnesiumsupplementen kunnen misselijkheid, overgeven, en vermoeidheid of zwakte zijn. Praat met uw arts voordat u magnesiumsupplementen neemt, zodat hij/zij u advies kan geven over hoe u bijwerkingen kunt voorkomen en uw risico op schade kunt verminderen.

Wat is magnesium?

Magnesium is het op drie na meest voorkomende mineraal in het lichaam en maakt meer dan 60% uit van het totale mineralengehalte. Het is verantwoordelijk voor het activeren van meer dan 350 enzymen, en dient als cofactor voor adenosine trifosfaat (ATP) productie. Van de vele functies die magnesium in het menselijk lichaam vervult, is het wellicht het meest bekend als ondersteuning van een goede samentrekking en ontspanning van de spieren.

Bijwerkingen van magensium

Magnesium bijwerkingen kunnen veroorzaakt worden door te veel of te weinig van deze belangrijke voedingsstof. Te veel bijwerkingen zijn zeldzaam, maar niettemin mogelijk. De meeste bijwerkingen van magnesium zijn echter het gevolg van een magnesiumtekort.

Als u bijwerkingen van magnesium krijgt, vertel dit dan aan uw arts. Hij of zij kan de behandeling staken of u een ander middel aanraden. In sommige gevallen zijn bijwerkingen van magnesium niet schadelijk en verdwijnen ze nadat u bent gestopt met het innemen van het supplement.

Effecten van bijwerkingen van magnesiumsupplementen op ongeboren baby’s zijn onbekend, dus vermijdmagnesiumsupplementen te gebruiken als u zwanger bent. De effecten van de bijwerkingen van magnesium op de moedermelk zijn onbekend, dus overleg met uw arts voordat u ze neemt tijdens de borstvoeding.

Het belang van goede voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn een belangrijk onderdeel van elk dieet. Hoe beter uw voedingstoestand, hoe beter u zich zult voelen en hoe gezonder u zult zijn. Niet alle voedingssupplementen zijn echter gelijk geschapen. Sommige hebben bijwerkingen die ernstig of gewoon onaangenaam kunnen zijn. Als u weet welke bijwerkingen u kunt verwachten, kunt u uw voedingssupplementen goed beheren.