Hoe kun je zien of je een vitamine b12 tekort hebt? Je kunt het aan diverse dingen merken. Je kunt het merken aan gevoelloze vingers, tenen, tintelingen, bewegingen gaan niet zo goed als voorheen, je kunt problemen krijgen met je evenwicht, je kunt je moe en zwak voelen, snel buiten adem zijn, duizelig voelen, gevoel van flauwvallen, hartkloppingen, hoofdpijn en oorsuizen. Je kunt dus wel aan veel dingen merken of je een tekort hebt. Waar is vitamine b12 eigenlijk ook voor nodig? Je lichaam maakt DNA aan met vitamine b12. In DNA zit erfelijke informatie zoals: huidskleur, kleur van je ogen, kleur van je haar en nog meer. Het maakt ook rode bloedcellen aan. Rode bloedcellen zorgen ervoor dat je zuurstof naar je brein gaat. Het laat daardoor je zenuwen en alles goed werken. Het is daarom handig dat je niet een tekort hebt aan vitamine b12. 

Hoe kan ik meer vitamine b12 opnemen?

Je kunt meer vitamine b12 opnemen in je lichaam door om meer vlees, vis, melk, boter, kwark, yoghurt, kaas en eieren te eten. Veel dieren hebben bepaalde schimmels in hun lichaam dat vitamine b12 aan kan maken. Vooral herkauwers hebben veel vitamine b12 in hun lichaam. De geit, het schaap, de gazelle, het hert, de giraffe en het rund zijn herkauwers. De mens kan ook vitamine b12 aanmaken maar dat gebeurd in de dikke darm. Je lichaam kan niet de vitamine opnemen vanuit de dikke darm. Bij de mens is dus de enige oplossing om voedsel te eten vaar vitamine b12 in zit. Je kunt ook speciale pillen innemen waar de vitamine in zit. 

Waardoor krijg ik te weinig vitamine b12?

Je kunt te weinig vitamines binnen krijgen door weinig dierlijke producten te eten. Veel veganisten hebben dus een vitamine b12 tekort. Wanneer je te veel alcohol drinkt werken je maag en darmen niet meer zo goed. Je lichaam kunt dan minder goed vitamine b12 opnemen. Ben je een veganist? Je moet dan veel melkproducten eten en ei. Je kunt ook pillen kopen bij de drogist in de buurt. Wanneer je ernstige klachten hebt dan kan je ook naar de huisarts gaan en een bloedonderzoek doen. Ze kunnen dan kijken of je een bloedarmoede hebt. Heb je een bloedarmoede dan geeft de huisarts je pillen. Je moet de pillen 3 maanden lang innemen en meestal gaan de klachten dan weg. Zijn de klachten niet weggegaan? Ga nog een keer naar de huisarts toe.