Als de schildklier te veel schildklierhormoon aanmaakt, krijg je een te snel werkende schildklier. Als je een te snelle schildklier hebt werkt je stofwisseling te snel. Al de verschillende processen in je lichaam lopen dan anders dan dat ze normaal doen. Een snelle schildklier heeft ook een medische term. De medische term van een snelle schildklier heet hyperthyreoïdie. Soms is de snelle werking tijdelijk. De schildklier gaat dan na een tijdje weer normaal werken. Een te snelle schildklier kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Meestal is de oorzaak de ziekte van Graves, dit is zo in 70 tot 80% van de gevallen. De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte. Een auto-immuunziekte wil zeggen dat je lichaam antistoffen maakt tegen de eigen cellen in je lichaam. In het geval van de ziekte van Graves maakt het lichaam antistoffen tegen de TSH-receptor op de schildkliercellen. De antistoffen die het lichaam maakt door de ziekte van Graves zetten de schildklieren aan om meer schildklierhormoon te maken.

Symptomen te snelle schildklier

Soms begint een snelle schildklier met duidelijke klachten, maar dit is niet altijd het geval. Soms wordt er in het begin bij een snelle schildklier alleen een lokale of algemene zwelling in de hals opgemerkt. Er zijn een aantal algemene symptomen bij een snelle schildklier. De algemene symptomen van een snelle schildklier zijn: zweten, overgevoeligheid voor warmte, spierzwakte, vermoeidheid, verminderde conditie, bevende handen, gewichtsverlies, veel dorst, vaak moeten plassen en bij vrouwen stoornissen in de menstruatiecyclus. Als je last hebt van een snelle schildklier, dan kan je dat ook merken aan de huid. De huid is dan vochtig en warm. Je kunt een snelle schildklier ook herkennen aan spijsverteringklachten. Mensen hebben dan veel last van diarree, toegenomen darmwerking en sliklast door de druk van van de schildklier op de slokdarm. Het komt ook voor dat er hartklachten zijn. Mensen hebben dan meestal last van hartritmestoornissen en een versnelde hartslag.

Wat kun je er zelf aan doen?

Er zijn 3 manieren om een snel werkende schildklier te behandelen. Het wordt behandeld met medicijnen, radioactief jodium of met een operatie. Als je behandeld wordt voor een snelle schildklier, dan kun je zelf niet zo veel doen. Het is wel belangrijk dat je alle medicatie stipt volgens de voorschriften in neemt. Het is ook belangrijk dat je let op de mogelijke bijwerkingen van de medicatie. Koorts en een pijnlijke keel wijzen op een abnormale afbraak van witte bloedcellen. Als dit gebeurd dan werkt je afweersysteem niet goed meer. Een niet goed werkende afweersysteem is erg gevaarlijk, let daarom goed op de bijwerkingen.